inloggen  |  aanmelden

Den Bosch gaat warmte winnen uit rioolwater

Gepubliceerd op: 3 September 2014

Gemeente Den Bosch gaat een een riothermie-systeem aanleggen. Dat is een techniek waarbij warmte uit rioolwater wordt gehaald. Bij een zwembad in Rosmalen komen daarvoor speciale rioolbuizen waardoor de warmte van het spoelwater van het zwembad en het rioolwater van de omliggende woonwijk wordt benut.

De warmte wordt direct gebruikt om het binnenbad en ruimtes van het zwembad te verwarmen. Dit gebeurt met behulp van een warmtewisselaar en een warmtepomp. In totaal wordt 150 meter van het riool voorzien van riothermie-rioolbuizen. Het is de eerste keer dat riothermie in de gemeente wordt toegepast.
 
"En dat maakt het heel bijzonder," geeft wethouder Jan Hoskam aan. "Dit is bovendien het eerste project in Nederland waarbij de opgewekte duurzame warmte direct wordt gebruikt voor toepassing in een gebouw. Het gaat hier om een proefproject waarbij we samen optrekken met Spark, het nieuwe innovatieplatform voor de gebouwde omgeving. Aan de hand van de ervaringen wordt onder meer onderzocht hoe riothermie mogelijk bij andere projecten in de gemeente kan worden toegepast."
 

Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...