inloggen  |  aanmelden

Daling nieuwbouwwoningen baart zorgen

Gepubliceerd op: 10 September 2012

Neprom, de branchevereniging voor projectontwikkelaars voorspelt dat de nieuwbouw van woningen gaat volgend jaar uitkomen op 40.000 huizen. Dat is een halvering vergeleken met de jaren voor 2008, toen de crisis inzette. Neprom baseert zijn schatting op de bouwplannen van projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en gemeenten.

 

Dat de bouw verder wegzakt komt volgens de Neprom mede door het Kunduz-akkoord. Daarin is afgesproken dat starters op de woningmarkt volgend jaar geen spaarhypotheek meer kunnen afsluiten. Ze moeten beginnen met aflossen, als ze hun rentelasten van de belasting willen aftrekken. Dat betekent hogere lasten voor mensen die hun eerste huis kopen, en dus dat nieuwe woningen minder aantrekkelijk worden.

 

Ook de vereniging van bouwondernemers NVB verwacht dat bouwers minder nieuwe huizen zullen voltooien. “De huizenprijzen zullen dalen en daardoor loont het minder om nieuwe huizen te bouwen”, zegt adjunct-directeur Leendert Meijers in het Financieele Dagblad. “Gemeenten zouden hun grondprijzen moeten verlagen om de prijsdaling te compenseren, maar dat zie ik niet gebeuren.” Gemeenten onderzoeken de mogelijkheden om hun grondprijzen te laten zakken. De Vereniging Nederlandse gemeenten (VNG) liet weten te werken aan een advies, dat over anderhalve maand wordt gepubliceerd.

 

Bron: fd.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...