inloggen  |  aanmelden

City Deal moet circulaire economie stimuleren

Gepubliceerd op: 15 November 2016

Om de circulaire economie verder op weg te helpen heeft een aantal steden, ministeries, kennisinstellingen en bedrijven een zogenoemde City Deal ondertekend. Hiermee nemen zij het voortouw om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. De City Deal is ondertekend tijdens de Landelijke Top Circulaire Economie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Utrecht.

Een circulaire economie helpt in het zorgvuldig omgaan met schaarse grondstoffen en beperkt de uitstoot van broeikasgassen. Juist in stedelijke regio's komen vraag en aanbod van grondstoffen samen. Amsterdam heeft als eerste gemeente en regio ter wereld anderhalf jaar geleden onderzoek gedaan naar kansen voor een circulaire economie.
 
Ondertekenaars gaan in verschillende buurten ervaring opdoen. Zo worden in Amsterdam in het gebied Buiksloterham dit jaar bouwkavels verkocht waarop circulair en duurzaam zal worden gebouwd door zowel bouwgroepen als individuele zelfbouwers. In Utrecht wordt op dit moment een circulair gebouw gerealiseerd ; de voormalige Knoopkazerne wordt hiervoor omgebouwd tot een multifunctioneel rijksgebouw. Daarnaast transformeert het Beurskwartier/Lombokplein rondom het Centraal Station in een `living lab'. Hier doet Utrecht ervaringen op met het slim ontwerpen van gebouwen en de openbare ruimte, waarbij hergebruik van grondstoffen centraal staat.
 
De City Deal `Circulaire Stad' geeft invulling aan het Rijksbrede programma Circulaire Economie. De deal komt voort uit het interbestuurlijke programma Agenda Stad, mede geïnitieerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Steden, Rijksoverheid, de Europese Commissie, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven werken hiermee samen aan het versterken van groei, leefbaarheid en innovatie in het Nederlandse en Europese stedennetwerk.
 
De City Deal `Circulaire Stad' is ondertekend door de gemeenten Amsterdam, Almere, Apeldoorn, Haarlemmermeer, Rotterdam, Utrecht, Venlo en Dordrecht, Royal Haskoning DHV, Circle Economy, TNO en de staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur & Milieu), minister Kamp (Economische Zaken) en minister Blok (Wonen & Rijksdienst). 

Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...