inloggen  |  aanmelden

Burgemeesters grensregio's protesteren tegen Duitse tolheffing

Gepubliceerd op: 5 Augustus 2014

'Autorijden zonder te betalen!', is de gezamenlijk oproep van de Duitse burgemeesters Jan Erik Bohling (Meppen), Dieter Krone (Lingen) en Jan Peter Bechtluft (Papenburg) en de Nederlandse burgemeesters Cees Bijl (Emmen) en Bert Bouwmeester (Coevorden). Ze spreken zich fel uit tegen de door de Duitse verkeersminister Dobrint voorgestelde tolheffing voor personenauto's.
 

Minister Dobrindt wil de tolheffing in 2016 op alle Duitse wegen laten ingaan. De hoogte van de tolheffing is afhankelijk van de motorinhoud, leeftijd en milieuvriendelijkheid van de auto. Het bedrag kan variëren van 20 tot meer dan 150 Euro. Terwijl buitenlandse weggebruikers moeten gaan betalen, wordt de wegenbelasting voor Duitse automobilisten verlaagd.
 
Ambtenaren aan beide zijden van de grens beschouwen de tolheffing als een grote inbreuk op de grensoverschrijdende betrekkingen tussen Nederland en Duitsland. "Met name voor de grensregio's leidt de invoering van de tolheffing tot enorme economische nadelen", aldus de burgemeesters van Meppen, Lingen en Papenburg. Dat is ook de mening van Fabian Beyer, directeur van de Marktkauf in Meppen. "Een groot deel van onze klanten komt uit Nederland. De voorgestelde tolheffing werpt een barrière op en zorgt voor lege parkeerplaatsen."
 
De burgemeesters Bijl en Bouwmeester spreken van een `onzichtbare grens' die door de tolheffing zal ontstaan. "Duitsland is voor Nederlanders een aantrekkelijk en populaire bestemming voor uitstapjes. Door de invoering van de tolheffing zal deze aantrekkingskracht behoorlijk afnemen." De inkomsten van de tolheffing worden geschat op ongeveer 600 miljoen euro per jaar en moeten terugvloeien naar het wegvervoer. Het verlies aan onderlinge betrekkingen wordt daarbij onderschat, menen de burgemeesters in de grensregio's.
 

Een greep uit ons leveranciersregisterRoelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...