inloggen  |  aanmelden

Brede steun voor certificering vooropnames

Gepubliceerd op: 26 Juli 2012

Het initiatief voor de kwaliteitsverbetering van vooropnames krijgt veel steun van overheden, waterschappen en verzekeraars. Ook is inmiddels door een groot deel van de uitvoerende partijen positief gereageerd op de op handen zijnde certificering.

Omdat vooropnames op voor alle betrokkenen zekerheid bieden bij bouwwerkzaamheden, is het van groot belang dat zo’n vooropname ook volledig vertrouwd is.

Wanneer er werkzaamheden worden gepland die trillingen kunnen voortbrengen of waarbij de grondwaterstand wordt beïnvloed is een vooropname essentieel. 
De conditie van een pand wordt vooraf in detail in kaart gebracht. De praktijk leert dat bewoners over het algemeen geen weet hebben van bestaande scheuren in hun woning of bedrijfspand.

Als dan tijdens een bouwactiviteit in de omgeving trillingen worden waargenomen, worden al langer bestaande gebreken gemakkelijk ten onrechte toegeschreven aan die activiteiten.

Met een betrouwbare vooropname wordt elke discussie achteraf uitgesloten. Daarbij gaat het niet alleen om eventuele gebreken in gevels, maar ook om die in tuinen, sierbestrating, trottoir en openbare weg. U voorkomt er dus nare discussies mee, en erger, onterechte schadeclaims achteraf.

De reden voor het initiatief van de certificeringis het waarborgen van de kwaliteit van de vooropname. Dat blijkt nodig omdat door diverse bureaus regelmatig onvoldoende kwaliteit tegen te hoge prijzen werd geleverd. Met deze kwaliteitsborging kunnen opdrachtgevers verzekerd zijn van een meetbare kwaliteit tegen overzichtelijke prijzen. 

Initiatiefnemers Fides Expertise bv en Van Monsjou en Partners bv hebben in overleg met het IKOB-BKBte Houten een commissie samengesteld uit opdrachtgevers en gebruikersvan vooropnames.De laatste en afrondende bijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden.

De commissie die de eisen voor de certificering heeft uitgewerktbestaat ondermeer uit vertegenwoordigers van de volgende bedrijven en organisaties:

- Fides Expertise bv (opname en monitoring bureau)
- Van Monsjou en Partners bv (opnameen monitoring bureau)
- Aon Risk Solutions (assurantiemakelaar)
- Vanderwal & Joosten bv (schade-experts CAR en AVB )
- Van der Bos en Boon bv (schade Experts CAR en AVB)
- Crux engineering BV (ingenieursbureau)
- NautaDutilh N.V (advocaten waaronder bouwschade) 
- Amlin Corporate Insurance te Amstelveen (verzekeraar)
- Delta Lloyd Schadeverzekering nv (verzekeraar
- Gemeentewerken Rotterdam (Schade en verzekeringszaken)
- Hoogheemraadschap van Delfland (schade en verzekeringszaken)
- Werkgroep verzekeringen van de Waterschappen
- Werkgroep Bouw van het VPO (verzekeringsplatform overheden)

Naar verwachting zal de certificering onder BRL Bouwkundige opnamen van bestaande bouwwerken met nummer 5024 eind 2012 worden ingevoerd. 

Melding van werken
Alle vooropnamewerkzaamheden die worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf moeten worden gemeld bij IKOB-BKB. Steekproefsgewijs worden projecten die zijn aangemeld bezocht door de certificatie-instelling. De opdrachtgever kan controleren of het werk is aangemeld waardoor het inaanmerking kan komen voor de steekproef.

Als u meer wilt weten over het certificeringtraject van de vooropnamebureaus, kunt u contact opnemen met een van de onderstaande organisaties:


Een greep uit ons leveranciersregisterDe ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...