inloggen  |  aanmelden

Brabantse gemeenten realiseren netwerk elektrische laadpalen

Gepubliceerd op: 16 December 2014

In Brabant wordt gewerkt aan een dekkend netwerk van openbare laadpalen voor elektrische auto's. Er staan al meer dan 1.200 openbare laadpunten, maar dat is nog niet genoeg. Met het proefproject 'Slim Laden, de Brabantse aanpak' werken Brabantse partijen aan een volwassen markt voor elektrisch laden. 

Hiermee moet elektrisch rijden ook aantrekkelijk worden voor automobilisten zonder eigen oprit. De provincie Noord-Brabant, netbeheerder Enexis, Brabantse gemeenten en marktpartijen werken samen in het proefproject 'Slim Laden, de Brabantse aanpak'.
 
Het proefproject omvat diverse innovaties. Nieuw is bijvoorbeeld dat de aannemer de laadpaal niet alleen plaatst, maar ook aansluit op het elektriciteitsnet. Ook kan hij de inrichting van het parkeervak verzorgen. Tot nu toe werden deze werkzaamheden door verschillende partijen uitgevoerd. In de praktijk betekent dit slechts een keer een busje van een aannemer in de straat, in plaats van twee of drie keer. Daarmee wordt de overlast voor de omgeving beperkt en kan de laadpaal een stuk sneller worden geleverd.
 
In het proefproject is een laadpaal ontwikkeld die vijftig procent goedkoper is dan bestaande laadpalen. Elektrische auto's worden bovendien slim geladen, zodat lokale, schone energie goed en veilig wordt verdeeld. Ook andere innovaties dragen bij aan het rendabeler maken van publieke laadpalen. Zo wordt het voor marktpartijen interessant om te investeren in publieke laadinfrastructuur in de volgende fase. Marktpartijen zullen de innovatie naar verwachting  voortzetten.
 
De 155 dubbele laadpalen worden in het eerste kwartaal van 2015 geplaatst in Brabantse gemeenten die een samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten met  de provincie. 70 procent van de Brabantse gemeenten doen mee. De overeenkomst voorziet in uniforme afspraken over het plaatsen en beheren van openbare laadpalen. Gemeenten, marktpartijen en de netbeheerder verwachten door de samenwerking veel tijd en geld uit te kunnen sparen.

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...