inloggen  |  aanmelden

Brabantse gemeente pleit voor ‘tuintegeltaks’

Gepubliceerd op: 24 Juli 2017

Inwoners van de Brabantse gemeente Altena met een tuin vol tegels moeten in de toekomst mogelijk meer rioolheffing betalen dan inwoners die kiezen voor planten of grond. Dat blijkt uit de ‘beleidsvisie riolering en water’ van de gemeenten Werkendam, Aalburg en Woudrichem, die per 1 januari 2019 opgaan in de gemeente Altena.

De drie gemeenten willen de hoeveelheid verhard oppervlakte koppelen aan de hoogte van de rioolheffing om inwoners bewust te maken van het belang van zachte grond. Het credo van waterschap Rivierenland is immers niet voor niets ‘Tegels eruit, groen erin’; regenwater kan immers niet de grond inzakken wanneer er tegels liggen.
 
Bedrag
Via de voorgesteld regeling kunnen inwoners van de nieuw te vormen gemeente zelf invloed uitoefenen op de jaarlijkse rioolheffing. Hoe hoog dat bedrag precies zal worden is momenteel nog onduidelijk, evenals de vaststelling wie welk bedrag moet betalen. Dit is volgens Pim Bouman, wethouder van Aalburg, ook de reden dat het plan nog niet definitief is: “Het is nog in overweging. Voorlopig zal het niet lukken omdat het moeilijk uitvoerbaar is”.
 
Actuele situatie
Volgens Bouman is het plan voorlopig moeilijk uitvoerbaar vanwege de bewerkelijkheid om alle betegelde oppervlaktes op te meten. “Daarnaast is het nogal veranderlijk”, aldus Bouman. “Eerst liggen er tegels, later misschien niet meer. We moeten dus een methode vinden om dat eenvoudig te actualiseren, anders stuur je een rekening op basis van achterhaalde gegevens.’’
 
Serieus
Dat het plan vooralsnog moeilijk uitvoerbaar is, wil niet zeggen dat de drie gemeenten het plan niet serieus overwegen in te voeren. Bouman: “Het kan een manier zijn om inwoners te stimuleren hun percelen groen te houden.” In zo’n geval geldt de ‘tegeltaks’ voor zowel woningeigenaren als huurders die invloed hebben op het gebruik van het tuinoppervlak.
 
Stijging rioolheffing
Een stijging van de rioolheffingskosten is sowieso onvermijdelijk. Doordat steeds meer riolen vervanging of onderhoud nodig hebben, is een stijging van de gebruikerskosten volgens de drie gemeenten onvermijdelijk. Bij de fusie trekken de gemeenten de rioolheffingen gelijk, daarna stijgen ze jaarlijks met maxmiaal met twee tot vijf procent.
 
Bron: Algemeen Dagblad.  

Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...