inloggen  |  aanmelden

Bouwkavels worden goedkoper

Gepubliceerd op: 15 Januari 2013

Veel gemeenten voelen zich genoodzaakt de grondprijzen voor bouwkavels te verlagen nu de woningbouw vrijwel stil is gevallen. Ze proberen daarmee de animo voor nieuwbouw weer nieuw leven in te blazen. Het betekent wel dat de Algemene Reserve Grondbedrijf van veel gemeenten onder druk komt te staan.

 

De verlaging van de grondprijzen varieert van 2 tot zelfs 15%. Gemeenten hopen daarmee nieuwe kopers aan te trekken. Zo gaan in Sint-Oedenrode de grondprijzen voor de vrije sector met ruim 10% omlaag. Ede verlaagt de grondprijzen voor woningbouwkavels in de goedkoper sector met 2,5% en voor appartementen met 15%. De gemeente Dinkelland gaat 10 tot 45 euro per m2 omlaag in vrijwel alle woningbouwgebieden. 

De prijsverlagingen zijn niet zonder risico’s. Zo zal de grondexploitatie van veel gemeenten nog meer onder druk komen te staan. Het saldo van de Algemene Grond Reserve zal in veel gevallen negatief kunnen uitvallen. Uit recent onderzoek van adviesbureau Fakton blijkt dat gemeenten tussen 2008 en 2011 al 5,7 miljard euro hebben afgeschreven op hun grondposities. Die conclusie trok het bureau na de jaarrekeningen van 200 gemeenten te hebben onderzocht. 


Het verlies per gemeente loopt per inwoner gemiddeld op tot 265 euro, maar gemeenten met een actief grondbeleid moeten per inwoner aanzienlijk meer afschrijven. Dat gaat vaak ten koste van de lopende begroting.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...