inloggen  |  aanmelden

'Bouwen verbieden op plekken zonder infrastructuur'

Gepubliceerd op: 17 April 2013

Gemeenten zouden bouwprojecten moeten verbieden op plekken waar nog geen infrastructuur ligt. Als ze dat zelf niet doen, zou er een hogere overheid moeten zijn die wethouders terugfluit als zij  toestemming willen geven aan dergelijke projecten.

 

Deze stelling komt van Ton Verhoeven en Tijs van den Boomen, auteurs van het populaire boek De Mobiele Stad. Nederland heeft al zoveel infrastructuur dat het geldverspilling zou zijn om bouwprojecten te beginnen op plekken waar nog geen infrastructuur aanwezig is, zo beweren de auteurs. De overheid moet in dat geval opdraaien voor de kosten van de aanleg van de benodigde infrastructuur. Van den Boomen: ‘Als een projectontwikkelaar een wijk wil neerleggen waar geen infrastructuur is en de wethouder vindt dat goed, dan moet een hogere overheid als de provincie zeggen: dat gaan we dus niet doen. Als u wilt dat daar infrastructuur komt, moet u dat zelf betalen. Dat zijn simpele spelregels. De overheid kan zeggen: daar liggen knooppunten, doe het daar maar. Dat is bij uitstek de rol van de overheid.’ Overheden zouden daarentegen bouwlocaties moeten propageren langs spoorlijnen, zoals het hoog frequent spoor. 

 

Het budget op infrastructuur is gekort. Met de Wet Hof lijken grote investeringen door provincies moeilijker te worden. Gemeenten krijgen meer taken, waardoor ze straks wellicht minder aandacht en geld hebben voor ruimtelijke ontwikkelingen. Volgens de auteurs kunnen gemeenten zich het best concentreren op ontwikkelingen op knooppunten van vervoer, kennis en zorg.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregisterStruyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...