inloggen  |  aanmelden

Bloemendaal start proef met slimme rookmelder

Gepubliceerd op: 26 April 2016

Gemeente Bloemendaal start in de aanloop naar de brandpreventieweken in oktober 2016 een proef met een slimme rook- en koolmonoxidemelder voor particulieren, verenigingen en bedrijven. De rookmelder die in een vroeg stadium rook of koolmonoxide detecteert en meldt aan de brandweer, kan tijdwinst opleveren en zo bijdragen aan minder branden, minder slachtoffers en minder schade. 

De proef moet dit inzichtelijk maken. De tijd tussen detectie en het ter plaatse zijn bij een brand moet zo kort mogelijk zijn. De geavanceerde rookmelder kan een brand of een te hoge concentratie van koolmonoxide in een vroeg stadium detecteren en via internet doormelden aan een particuliere alarmcentrale. Deze verifieert de melding en schakelt indien nodig de regionale alarmcentrale van de brandweer in, ook als iemand niet thuis is of niet bij machte is alarm te slaan. Bloemendaal is de eerste gemeente in Europa waar de proef plaatsvindt.
 
De naam van de proef luidt `Pilot Kanarie'. Deze naam verwijst naar het gebruik van mijnwerkers om een kanarie in de kolenmijn mee te nemen. Vroeger namen mijnwerkers kanaries mee om te waarschuwen voor brandbaar gas of het giftige koolstofmonoxide. De kanaries gingen namelijk al bij lage concentraties van hun stokje.
 
Het initiatief van de pilot komt voort uit een speciale taskforce, opgericht om kennis, kunde en ervaring van bewoners, gemeente en brandweer bij elkaar te brengen. Het doel van de taskforce is bijdragen aan het vergroten van de brandveiligheid in de gemeente. Gemeente Bloemendaal stelt gedurende een jaar geld beschikbaar voor inwoners die de slimme rookmelders niet kunnen betalen.

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...