inloggen  |  aanmelden

Bij inrichting openbare ruimte beter kijken naar wensen gebruikers

Gepubliceerd op: 20 Februari 2012

Onderzoek in drie grote steden toont aan dat

bij het inrichten van de openbare ruimte te weinig rekening wordt gehouden met de gebruikers ervan. Professionals en inwoners lijken andere wensen en doelen te hebben.

 

Het onderzoek – gehouden in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht – laat zien dat de wensen van inwoners wat betreft de openbare ruimte niet aansluiten bij de wensen die professionals als ontwikkelaars, ontwerpers en financiers hen toedichten. De laatste groep vindt dat de openbare ruimte een ontmoetingsplaats is die levendig hoort te zijn. Inwoners zelf zien de openbare ruimte vrijwel niet als ontmoetingsplaats, en als ze dat al doen gaat het om vluchtig contact. Ze verwachten veel meer dat openbare ruimte schoon, heel en veilig is. Ze waarderen het wel als daar activiteiten worden gehouden, zoals markten en festivals.

 

Professionals zouden dus te hoge verwachtingen hebben van het gebruik van de openbare ruimte.

Zij zouden meer moeten kijken naar het werkelijke gebruik van de ruimte en niet moeten bepalen wat gebruikers daar mogen doen. Kenmerken van een openbare ruimte, zo zegt het onderzoeksrapport, zijn niet bepalend voor het gebruik ervan. Er zou te veel sprake zijn van professionele hebzicht bij het inrichten van openbare ruimte. Vaak leidt dat tot onnodig hoge kosten.

 

Bron: Gemeente.nu


Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...