Bezuinigingen leiden tot creatief afvalbeheer

Gepubliceerd op: 7 Februari 2013

De noodzaak tot bezuinigingen bij gemeenten raakt in veel gevallen ook het afvalbeheer. Dat die bezuinigingen niet meteen tot vervuiling hoeven te leiden, bewijst het creatieve afvalbeheer van een groot aantal gemeenten.

Het motto bij gemeenten is nu ‘slim reinigen’. Op die manier weten verschillende gemeenten op creatieve manieren het afvalbeheer en de zorg voor de openbare ruimte op een hoog niveau te houden terwijl ze tegelijkertijd bezuinigen. Zo zet Haaren (NB) minder chemische bestrijdingsmiddelen in op het verharde oppervlak en gaan bewoners zelf schoffelen en zwerfvuil verwijderen. Vrijwilligers bij de voetbalverenigingen in de gemeente gebruiken gemeentelijke maaimachines en onkruideggen om zelf de velden te onderhouden. Zo wordt er flink bezuinigd, maar blijft de kwaliteit van de openbare ruimte op peil. In Arnhem haalde de gemeente op weinig gebruikte plaatsen afvalbakken weg, en plaatste ze op drukke punten bij. Per saldo verdwenen er bakken en kon de gemeente besparen. Ook de gemeente Leeuwarden bespaart op deze wijze 100 duizend euro per jaar.

Gemeente Schoon, een VNG-kenniscentrum dat gemeenten helpt bij de aanpak van zwerfafval, dringt aan op gerichte inzet van het afvalbeheer. Domweg rondjes rijden en routinematig bakken legen is er niet meer bij. Ook adviseert het om burgers te betrekken bij het afvalbeheer. Door hen te faciliteren met hulpmiddelen, hen aan te spreken op de eigen verantwoordelijkheid en door hen te belonen voor goed gedrag.

Bron: binnenlandsbestuur.nl

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...