inloggen  |  aanmelden

Betonsteen met een roestig uiterlijk

Gepubliceerd op: 7 April 2016

Bij beton denk je niet gelijk aan oxidatie. Maar het kán toch: de oxi-steen is een betonsteen met een roestig uiterlijk. Door aan de toplaag van het betonmengsel ijzervijlsel toe te voegen, ontstaat er na verloop van tijd een roestvorming.
 

Het idee is ontstaan toen de Amsterdamse stedenbouwkundige Jan Stigter in zijn woonwijk zag dat de oude betonbanden waren gaan roesten. Hij vond dit mooi en klopte aan bij projectadviseur Gertjan van Doggenaar van Struyk Verwo Infra. Zijn vraag: ‘Hoe was dit ontstaan en kunnen we dit nabootsen?’ Gertjan: ‘Ik heb een stuk van het beton meegenomen naar ons laboratorium voor onderzoek. We konden niet achterhalen wat de oorzaak was, metaaldeeltjes van een spoorlijn, vervuiling van grondstoffen, verkeer… Maar een idee was ontstaan en we zijn gaan testen met metaalvijlsel.’

Oxi-steen als alternatief
In deze periode begon ook het project Riekenpolder in Amsterdam te spelen waar men de stenen en tegels met cortenstaal wilde uitvoeren. Gertjan heeft dit toen met de Gemeente Amsterdam opgepakt en het idee uitgewerkt van oxidatie in de betonnen banden. Gertjan: ‘De roestvorming van de oxi-bestrating heeft op termijn hetzelfde effect als cortenstaal, maar is veel eenvoudiger toe te passen in de diverse betonmaterialen en daardoor ook goedkoper.’

Veranderend beeld
Bij de Amsterdamse Riekenpolder zijn de oxi-materialen voor het eerst grootschalig toegepast in zowel stenen, tegels als ook in brede trottoirbanden. Een spannend proces omdat je te maken hebt met een veranderend beeld. Roest het overal even snel? Welke invloed hebben de zon en het weer? Wordt het wel mooi egaal? Het was een succes, alles is mooi egaal bruin geworden.

Oude look
Ook bij de transformatie van gebouwen zoals oude fabriekshallen met een nieuwe bestemming komt de oxi-steen in beeld. Een voorbeeld hiervan is de oude gruyterfabriek in Den Bosch, deze fabriek is heringericht tot kantorenruimte. De geschiedenis van de fabriek is nog goed te zien in het nieuwe ontwerp door aanwezige materialen zoals bedrijfsvloerplaten te hergebruiken. Ook het parkeerterrein is heringericht en hierbij is gebruik gemaakt van langwerpige oxi-stenen, waardoor de loper geleidelijk roestbruin verkleurt. Dit sluit aan bij de roestkleur van de bedrijfsvloerplaten op het terrein. 

Meer informatie?
Ga naar de productinformatie
Bekijk projecten met Oxi-bestrating

        
 

Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...