inloggen  |  aanmelden

Bedrijven Rotterdamse haven winnen olie uit plastic afval

Gepubliceerd op: 10 September 2013

Bedrijven in de Rotterdamse haven gaan olie terugwinnen uit plastic afval van schepen. Zij werken mee aan het experiment ‘Collect your own fuel’. Volgens de initiatiefnemers van het experiment is dit hard nodig, want per dag zou 2 kilometer aan plastic de Noordzee instromen vanuit de haven.

 

“Uit 100 kilo plastic kan een vat olie worden teruggewonnen, de helft van de olie die nodig was om dat plastic te maken”, vertelt Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, een van de initiatiefnemers van het experiment. Schepen in de haven moeten plastic volledig gescheiden in gaan leveren. ''Wat we niet kunnen recyclen gaat naar de verbrandingsoven, het grootste gedeelte gaan we weer terugbrengen tot olie.''

 

''We gooien allemaal plastic weg. Maar plastic is gewoon geld waard,'' vertelt Westerbos. ''Als je het op consumentenniveau bekijkt, is het 20 cent per kilo waard.'' Het verzamelde plastic wordt op termijn waarschijnlijk verwerkt in de Botlek. Het initiatief wordt financieel gesteund door de Rabobank. Er is 7 tot 10 miljoen euro mee gemoeid. Tot de bedrijven die actief meewerken behoren Heerema Marine Contractors, Vopak en Bek & Verburg. Het Havenbedrijf steunt het initiatief van de Plastic Soup Foundation, Stichting de Noordzee en Nature Group.

 

Bron RTV Rijnmond / ANP


Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...