inloggen  |  aanmelden

Award Beste Openbare Ruimte van Nederland

Gepubliceerd op: 27 Juni 2018

De Award Beste Openbare Ruimte van Nederland is een initiatief van het vakblad Stedelijk Interieur en de Nederlandse Vereniging van Tuin en Landschapsarchitecten. Dit jaar is De Binnenrotte in Rotterdam verkozen tot ‘beste openbare ruimte van Nederland’. Samen met ruim honderd bezoekers van een landelijk congres over openbare ruimte is de jury van vakspecialisten afgelopen week tot deze conclusie gekomen.

De andere twee genomineerde kanshebbers voor deze ‘award’ waren Boulevard van Schagen in Domburg en Campus Uilenstede in Amstelveen. Volgens de vakjury stegen de drie kanshebbers ver uit boven het gemiddelde ontwerpniveau van openbare ruimtes in Nederland. Dit was o.a. op punten als ‘complexiteit van de opgave en de uitwerking ervan’. De jury beoordeelde de inzendingen op basis van vier criteria: gebruik, ruimte, uniekheid en gezondheid. Alleen projecten vanaf 2015 mochten meedoen.
 
De Binnenrotte is volgens de jury veranderd van een leeg plein in een aangename stedelijke ruimte. ”Een plek waar het ook op niet-marktdagen fijn is om te verblijven. Door de indeling van het plein met bomen zijn intieme plekken ontstaan, waarbij heel goed gekeken is naar onder meer de lichtinval van de zon. De ontwerpers hebben daarnaast veel aandacht gehad voor toepassing van ander groen en voor het gebruik van warme materialen.”
 
De vakjury noemde het bijzonder dat een deel van het Binnenrotte-plein bovenop het dak van een treintunnel is aangelegd. En dat op die plek bomen zijn geplant. De juryleden zijn niet alleen maar positief over de Binnenrotte. Een verbeterpunt is dat niet alle trappen voor de Markthal herkenbaar zijn gemarkeerd. Dit kan voor slechtzienden tot onveilige situaties leiden.

Een greep uit ons leveranciersregister


Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...