inloggen  |  aanmelden

Assen bespaart energie met slimme lantaarnpalen

Gepubliceerd op: 20 Juni 2012

De gemeente Assen gaat slimme lantaarnpalen plaatsen. De lantaarnpalen zijn voorzien van LED-verlichting en sensoren die de lampen doen reageren op beweging. Met deze wijze van verlichting  denkt de gemeente 65% te kunnen besparen op energielasten en 15 ton minder CO2 uit te stoten.

 

De slimme lantaarnpalen komen in eerste instantie alleen te staan op het bedrijventerrein Messchenveld. Ze zorgen ervoor dat de verlichting alleen brandt als het nodig is, dus wanneer er iemand in de buurt is. Als er geen beweging wordt gesignaleerd, dimt het licht vanzelf. Omdat de lichten met elkaar communiceren via de centrale, zal bij gesignaleerde beweging een rij lampen met de weggebruiker meebewegen. Bij calamiteiten zullen de lampen op volle sterkte branden. De intelligente lantaarnpalen zullen de gemeente groot financieel voordeel leveren. Zo zal het stroomverbruik met ruim tweederde afnemen en zal er minder geld nodig zijn voor onderhoud. Daardoor denkt Assen de investering in hooguit acht jaar terug te kunnen verdienen.

 

Het toegepaste systeem is vrij uniek. In 2010 won de bedenker ervan de Campus Energy Challenge prijs van de TU Delft. Vooral het onderling communiceren via sensoren met de omgeving is bijzonder. Het systeem is eenvoudig in bestaande lantaarnpalen aan te brengen. Als de proef op het bedrijventerrein bevalt, kan Assen deze slimme oplossing ook elders in de stad toepassen.

 

Bron: blikopnieuws.nl


Een greep uit ons leveranciersregisterPAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...