inloggen  |  aanmelden

Asbesttoezicht verbeteren met nieuw informatie-instrument

Gepubliceerd op: 22 Januari 2013

Het toezicht op asbestverwijdering kan verbeteren door toepassing van het nieuw ontwikkelde instrument Inspectie Alert Asbest. Dit instrument attendeert inspecteurs automatisch op projecten met risicovolle asbestsaneringen zodat daar gerichte controles op zijn in te zetten. 

Inspectie Alert Asbest werkt met informatie vanuit twee verschillende richtingen. Zo is er een database van asbestverwijderende bedrijven met een verhoogd risicoprofiel, op basis van ervaringen bij eerdere inspecties. Daarnaast zijn alle bedrijven die op korte termijn asbest gaan verwijderen, verplicht de start van die werkzaamheden te melden. Door die twee databases aan elkaar te koppelen, kunnen automatisch bellen gaan rinkelen als er riskante projecten op stapel staan. Daar kan men dan per regio heel gericht inspectie op inzetten zodat de pakkans van bedrijven die zich niet aan de regels houden, groeit. Inspectie Alert Asbest wordt de eerste helft van dit jaar in drie regio’s uitgetest, namelijk de regio’s IJmond-Amsterdam en Rijnmond en de provincie Gelderland. Bij positieve resultaten kan het instrument later dit jaar beschikbaar worden gesteld aan andere toezichthouders en handhavers. Ketenpartners in de pilot zijn de omgevingsdiensten in oprichting, de gemeenten, de Inspectie Leefomgeving en de Inspectie SZW.

Om ook de bedrijven te kunnen aanpakken die zich niet melden op bijvoorbeeld het Landelijk AsbestVolgSysteem, gaan de deelnemende analisten ook sites als werkspot.nl volgen

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...