inloggen  |  aanmelden

Asbestdaken vervangen door 17 miljoen zonnepanelen

Gepubliceerd op: 16 Januari 2019

De komende jaren wordt een oppervlakte van 320.000 voetbalvelden vervangen door zonnepanelen. Dit zal gebeuren in samenwerking met een groot aantal (boeren)bedrijven. Het zal in totaal om 17 miljoen panelen gaan.

Een deel van deze operatie, zo'n 625.000 panelen, neemt Energiebedrijf Essent voor zijn rekening. Na 2024 zijn asbestdaken bij wet verboden. De kosten om de daken aan te pakken vormen echter in veel gevallen een struikelblok voor bedrijven. Dat wordt opgevangen nu agrariërs hun dak ter beschikking kunnen stellen aan het energiebedrijf. Als tegenprestatie worden de daken kosteloos gesaneerd voor de boeren. Na twintig jaar worden zij eigenaar van de zonnepanelen.
 
De kosten zijn gemiddeld zo'n 30.000 euro per 1.000 vierkante meter. In totaal gaat het om ongeveer 17 miljoen zonnepanelen, goed voor het stroomgebruik van ongeveer 1,6 miljoen huishoudens. In 2019 wordt al 150.000 vierkante meter aan asbestdak, verdeeld over zeventig bedrijven, getransformeerd tot zonnecentrales.
 
Bron: binnenlandsbestuur.nl

Een greep uit ons leveranciersregisterTBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...