inloggen  |  aanmelden

Apeldoorn wint trofee met ‘kookboeken’ omgevingsontwikkeling

Gepubliceerd op: 17 December 2013

De gemeente Apeldoorn heeft de ‘Nu al Eenvoudig Beter’-trofee van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gewonnen. Apeldoorn kreeg de prijs vanwege de originele wijze waarop ze burgers, projectontwikkelaars en haar eigen diensten handvatten biedt voor gebiedsontwikkeling.
 

Apeldoorn biedt in zogenaamde ‘kookboeken’ inspiratie voor een ieder die initiatieven in de openbare ruimte wil ontwikkelen. De gemeente toont daarmee de voorkeur voor inspireren in plaats van het opstellen van nog meer regels. Zo biedt ‘Het Groot Apeldoorns Landschap Kookboek’ tips voor burgers, projectontwikkelaars en gemeentelijke diensten die ontwikkelingen plannen in het landelijk gebied van Apeldoorn. Daarbij doet de gemeente bijvoorbeeld suggesties voor het gebruik van gebiedseigen materialen als grint en smeedijzeren hekwerken. Het ‘Klein Apeldoorns Dorpen Kookboek’ biedt juist weer inspiratie voor wenselijke ontwikkelingen in de dorpskernen met behoud van authenticiteit. Een dergelijk kookboek voor de stad Apeldoorn is nog in de maak. Met deze bijzondere kookboeken heeft Apeldoorn de trofee ‘Nu al Eenvoudig Beter’ van het ministerie van  Infrastructuur en Milieu gewonnen. Deze prijs gaat naar gemeenten die op vernieuwende wijze omgaan met beheer en ontwikkeling van de leefomgeving, in het kader van de Omgevingswet. Apeldoorn werd verkozen door ruim 100 bestuurders van gemeenten, provincies en waterschappen. De prijs werd onlangs overhandigd door minister Schultz van Haegen. Naast Apeldoorn waren de gemeenten Amsterdam, Eindhoven, Houten, Meppel en Ommen genomineerd.
 
Volgens de minister heeft Apeldoorn de trofee gewonnen omdat ze met een originele aanpak heeft bereikt dat bewoners zich betrokken voelen en zelf aan de slag gaan met hun omgeving. Dat is volgens Schultz van Haegen ook precies wat de Omgevingswet beoogt, namelijk ruimte maken voor initiatieven in de leefomgeving, met waarborgen voor kwaliteit.
 
Bron: rijksoverheid.nl
 

Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...