inloggen  |  aanmelden

ANWB presenteert nieuwe ontwerpmethode openbare ruimte

Gepubliceerd op: 1 Februari 2016

De ANWB heeft een nieuwe ontwerpmethode ontwikkeld voor de inrichting van de openbare ruimte. Daarbij gaan architecten en stedenbouwkundigen samen aan de slag om de ruimte in de stad te optimaliseren en beter te verdelen voor de fiets, de voetganger, de auto en het openbaar vervoer. Minister Schultz van Haegen heeft al aangegeven de methode in de praktijk te willen testen.

De ANWB heeft de ontwerpaanpak bedacht na een onderzoek naar betere routes en netwerken in de stad, voor iedereen die zich verplaatst. Belangrijk uitgangspunt voor de bond is dat de fietser meer ruimte verdient. Het is nu een drukte van jewelste op de stedelijke fietspaden, met ergernis en onveiligheid tot gevolg. Maar de basis van het plan is wel dat verkeer niet het enige of belangrijkste uitgangspunt is bij het ontwerpen van routes en infrastructuur. Ontwerpers zouden ook moeten meewegen welke gebruiksfunctie op een bepaalde plek dominant moet zijn: verkeer of verblijf. 
Opvallend is dat dat ANWB in het plan de snelheidslimiet niet koppelt aan een type voertuig, maar aan de gewenste combinatie van ruimtelijke kwaliteit en verkeer. Zo kunnen delen van straten heel goed een ‘eigen’ maximumsnelheid toebedeeld krijgen. Ook pleit de bond ervoor om verkeersdeelnemers niet in te delen op het soort voertuig, maar op basis van het gewicht en de breedte in te delen in ‘voertuigfamilies’. Voetgangers krijgen in het ontwerp een volwaardige plaats als verkeersdeelnemer.
 
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu over het plan: “Ik waardeer het ANWB initiatief. Samen met andere wegbeheerders zou ik dit initiatief willen testen in de praktijk. Deze tool helpt wegbeheerders om keuzes te maken en te implementeren. Ik roep alle wegbeheerders dan ook op om hier hun voordeel mee te doen.” Ook de ANWB wil de methode verder toetsen en vormgeven in pilot-steden. 
 
Bron: architectenweb.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...