inloggen  |  aanmelden

Amsterdamse stadsstranden populair

Gepubliceerd op: 26 Juli 2012

In Amsterdam is het fenomeen stadsstranden succesvol geland in de praktijk. De stad heeft nu al op tien locaties stranden die worden uitgebaat door ondernemers. In Rotterdam daarentegen hadden dergelijke initiatieven niet het gewenste effect.  

 

Stadsstranden worden vooral in Europese grote steden veel toegepast. Ze hebben als doel de stedelijke omgeving aantrekkelijker te maken voor bewoners, maar ook om er nieuwe bewoners mee aan te trekken. De stranden in de stad slaan echter niet overal aan. De laatste uitbater van het strand aan de Maas in Rotterdam stopte er na twee seizoenen mee wegens tegenvallende resultaten. Aan de andere kant zijn de stadsstranden in Amsterdam wel populair. Het gemeentebeleid richt zich dan op uitbreiding van het aantal strandlocaties en op extra investeringen in de bestaande. Inmiddels zijn er tien locaties beschikbaar. Volgens de Amsterdamse stadsecoloog Remco Daalder dragen de stranden bewijsbaar bij aan het aantrekken van nieuwe bewoners. Zo zegt hij dat het stadsstrand Blijburg ertoe heeft bijgedragen dat de verkoop van woningen op IJburg is gestegen. Blijburg was in 2003 het tweede stadsstrand dat in Europa werd ontwikkeld.

 

Ook in Rotterdam gaf de gemeente enkele jaren geleden toestemming voor een strand aan de Maas. Verschillende ondernemers passeerden er de revue, maar niemand wist er een succes van te maken. Onlangs is het strand omgevormd tot een groenstrook met een stadspark.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...