inloggen  |  aanmelden

Amsterdamse scooters vrij baan op rijbaan

Gepubliceerd op: 10 April 2012

De gemeente Amsterdam start een proef met het mijden van scooters op het fietspad door hen toe te laten op rijbanen in 30-km zones. Daarmee wil de gemeente de overlast van scooters voor het fietsverkeer gedeeltelijk oplossen. De maatregel is onderdeel van een groter plan om scooterproblemen in de stad te lijf te gaan.

 

Scooters gaan steeds meer het straatbeeld bepalen in de hoofdstad. De gemeente wil de nieuwe toestand op wegen en fietspaden door de opkomst van de scooter in goede banen gaan leiden. Fietspaden zijn vaak te smal om plaats te bieden aan zowel fietsers als inhalende brommers. Het leidt soms tot gevaarlijke toestanden. Ook zijn veel oude scooters nog eens vervuilend voor het milieu. Op initiatief van GroenLinks heeft de gemeenteraad nu speciaal beleid voorgesteld onder de noemer ‘Dus niet brommen – Nieuw Scooterbeleid.’ Daaronder vallen tien voorstellen die de toestand op de Amsterdamse straten en wegen moet verbeteren. Naast de proef met het toelaten van scooters op rijbanen, horen daar ook de opschoning van het oude scooterpark toe en voorlichting om het aantal verkeersslachtoffers omlaag te brengen. 

 

De proef met scooters op de rijbaan is alleen mogelijk in zones waar de maximale snelheid 30 km per uur is. In gebieden waar men harder mag rijden, zouden scooteraars anders verplicht een helm moeten dragen. Deze plicht kan een gemeente alleen niet instellen. Amsterdam hoopt dat het rijk onderzoek gaat doen naar het verplaatsen van snorscooters naar de rijbaan in combinatie met een landelijke helmplicht. Ondertussen onderzoekt de gemeente zelf of de fietspaden op de hoofdroutes in 50-km-straten verbreed kunnen worden zodat scooters en fietsers elkaar zonder hinder kunnen passeren.

 

Bron: Verkeerskunde


Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...