inloggen  |  aanmelden

Amsterdam zet bouwplannen in de wacht

Gepubliceerd op: 24 April 2013

De crisis in de bouw noodzaakt de gemeente Amsterdam om ook eigen bouwplannen in de ijskast te zetten. De inkomsten van grondverkopen aan ontwikkelaars lopen sterk terug. Daardoor kan de gemeente veel bouwplannen niet meer uitvoeren.

 

Amsterdam moet zeventig miljoen euro uittrekken om risico's bij de ontwikkeling van woningen en kantoren af te dekken. Er verdwijnen tweehonderd banen extra bij de gemeente en bijna alle bouwplannen gaan de ijskast in. Dat hebben wethouders onlangs aangekondigd. Deze maatregelen moeten voorkomen dat 'de crisis in de bouw ook een crisis in de stad veroorzaakt'. De crisis heeft het vereveningsfonds hard getroffen. Dat fonds gebruikt Amsterdam om de bouw van nieuwe woningen en kantoren te financieren. Omdat ontwikkelaars geen grond meer kopen, is er weinig over van het fonds. Er dreigt nu een tekort van 235 miljoen te ontstaan, groter dan vorige maand nog werd aangenomen.


In het somberste scenario worden er de komende tien jaar maar elfduizend nieuwe marktwoningen en een klein aantal kantoren gebouwd. Daar bovenop komt mogelijk nog een aantal sociale huurwoningen. In 2010 lagen er nog plannen voor ruim zestigduizend woningen en ruim twee miljoen vierkante meter kantoorruimte. De ontwikkeling van IJburg 2 gaat overigens wel door.

Bron: parool.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...