Amsterdam wil ondergrondse fietsenstalling bij station

Gepubliceerd op: 23 Februari 2015

Het Amsterdamse college van B&W wil aan de zuidzijde van Amsterdam Centraal een grote ondergrondse fietsenstalling laten bouwen. Deze moet ruimte bieden aan 7000 fietsen. De stalling komt bij het Prins Hendrik plantsoen onder het zogenaamde 'Open Havenfront'. De werkzaamheden vinden plaats tussen 2017 en 2021.

De fietsenstalling maakt onderdeel uit van de gezamenlijke plannen van de Nederlandse Spoorwegen (NS), ProRail, Stadsregio Amsterdam (SRA) en de gemeente om de bereikbaarheid van het gebied te verbeteren door het realiseren van 17.500 fietsparkeerplekken in 2020 op en rond het station. Dit loopt op tot 21.500 plekken in 2030.

In het toekomstige ontwerp is er veel aandacht voor een goede toegankelijkheid en bereikbaarheid van de fietsenstalling. Zo onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om vanuit de stalling direct het ondergrondse metrostation in te kunnen lopen. Naast de ondergrondse fietsenstalling bij het Prins Hendrik plantsoen, zijn er ook plannen voor een stalling in het stationsgebouw aan de IJ-zijde met 1.300 plekken. De bouw hiervan, door Prorail, start naar verwachting nog dit jaar.

Verder is de intentie om twee drijvende stallingen voor in totaal 4000 plekken in het IJ te maken. Op de plek van de huidige stalling aan de zuidwestzijde komt een nieuwe ruime stalling met 4.200 plekken. De plekken komen in de plaats van de huidige 10.000 plekken die vrijwel allemaal tijdelijk zijn ingericht.

De commissie Infrastructuur en Duurzaamheid behandelt het voorstel op 18 maart. Op 1 april neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...