inloggen  |  aanmelden

Amsterdam streeft naar groene grachten

Gepubliceerd op: 11 Juli 2013

Amsterdam wil de grachtengordel verduurzamen. Daartoe hebben de gemeente, Liander, Philips en de rijksoverheid een Green Deal afgesloten onder de naam ‘De Groene Grachten’. Samen streven ze naar betere energielabels voor de monumentale panden aan de Amsterdamse grachten.

 

De Green Deal voor de grachtengordel komt in het jaar dat dit hoofdstedelijke gebied het 400-jarig bestaan viert. Omdat de historische gordel nu toch al in de belangstelling staat, profiteert ook dit duurzame initiatief daarvan. Het idee komt van Wubbo Ockels en Marjan Minnesma.  De bedoeling is dat het historische centrum een proeftuin wordt van duurzame oplossingen voor panden die door hun leeftijd, bouw en installatietechnische staat doorgaans veel energie verbruiken. Deelnemende partners gaan in verschillende panden een pakket aan producten en concepten uittesten die het energiegebruik zullen doen afnemen. Ook kijkt men naar de mogelijkheden van het zelf opwekken van groene energie. De initiatiefnemers willen ermee aantonen dat het heel goed mogelijk is om zelfs monumentale grachtenpanden te verduurzamen. ‘De Groene Grachten’ moet een voorbeeldfunctie krijgen voor verdere verduurzaming van monumentale panden in Nederland. Met 52.500 rijksmonumenten en 400 beschermde stads- en dorpsgezichten – 1% van de totale bebouwing in Nederland – ligt daar nog een fikse opgave. De goede voorbeelden uit De Groene Grachten kunnen dienen ter inspiratie en als stimulans voor de verdere uitrol van verduurzaming bij dit type panden.

 

Het project wordt vooral gedragen door jongeren. Alle functies binnen het projectteam worden ingevuld door jongeren en er komen ook afstudeerplekken voor jongeren. Werken in en aan duurzaamheid is immers dé kans om zelf invloed uit te oefenen op een andere toekomst. Bovendien zijn dit soort kansen voor jongeren schaars in tijden van economische crisis.


 Bron: agentschapnl.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...