inloggen  |  aanmelden

Amsterdam start onderzoek naar koelend effect van verdamping op blauw-groen dak

Gepubliceerd op: 5 September 2017

Bovenop gebouw 002 van Marineterrein Amsterdam is een blauw (waterhuishouding)-groen (beplanting) dak aangelegd. Het is het eerste slimme blauw-groene dak ter wereld. De komende twee jaar doen wetenschappers hier uniek wetenschappelijk onderzoek naar het koelend effect van verdamping.

Het dak kan, naast het koelen van de stad, ook intense regenbuien opvangen en daarmee wateroverlast voorkomen. Nu het klimaat verandert, kunnen deze maatregelen belangrijk zijn om de stad leefbaar te houden. Het dak wordt op vrijdag 8 september geopend.
 
Verkoelend effect
Het dak is aangelegd om via onderzoek de verdamping en daarmee het verkoelende effect van blauw-groene daken wetenschappelijk te verbeteren. Verkoeling is belangrijk voor een stad, omdat de grote oppervlaktes met steen, asfalt en beton warmte vasthouden en uitstralen. Daarnaast zorgen auto's, fabrieken en apparaten ook voor extra warmte. In de stad kan het daardoor een paar graden warmer zijn dan erbuiten. Een onwenselijke situatie, omdat aanhoudende warmte bij veel mensen voor gezondheidsklachten zorgt.
 
Planten voorkomen wateroverlast
De onderzoekers bekijken of het mogelijk is een groot aantal inheemse plantensoorten op het dak te laten groeien. In een drainagelaag wordt regenwater opgevangen, dat via een slim systeem teruggaat naar de wortels van de planten. De meerderheid van het regenwater verdampt op deze manier zodat overbelasting van het riool en wateroverlast in de straten wordt voorkomen.
 
Verdamping meten
De onderzoekers houden de waterhuishouding en beplanting via sensoren in de gaten en de verdamping wordt direct gemeten met een weegsysteem dat is ingebouwd in het dak. Dit levert belangrijke informatie op, want de Amsterdamse daken kunnen veel nuttige functies vervullen voor de stad.
 
Innovatieve rol
De gemeente Amsterdam trad op als mediator bij het tot stand brengen van dit innovatieve dak, dat de naam project Smart Roof 2.0 kreeg. Er zijn maatregelen die op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie meteen toepasbaar zijn. De gemeente Amsterdam is namelijk van mening dat wanneer partijen echt iets willen veranderen, samenwerking tussen verschillende partijen van belang een onmisbare factor is.
 
Bron: Gemeente Amsterdam.

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...