inloggen  |  aanmelden

Amsterdam levert ‘openbare urine’ aan fosfaatfabriek

Gepubliceerd op: 3 Oktober 2013

Amsterdam gaat de urine uit openbare urinoirs verzamelen en leveren aan de nieuw te bouwen fosfaatfabriek in de stad. Fosfaat is een belangrijke grondstof voor kunstmest.

Vooral bij evenementen en popconcerten worden doorgaans waterloze, publieke urinoirs ingezet. De pure, menselijke urine die hier wordt verzameld, krijgt binnenkort een nuttig doel. Amsterdam gaat de urine als grondstof leveren aan de nieuwe fosfaatfabriek die in de stad wordt gebouwd. Het wordt de grootste fosfaatfabriek van Nederland en één van de grootste in Europa. De fabriek krijgt een speciaal innamepunt voor menselijke urine, gefaciliteerd door Waternet in Amsterdam.
Urine bevat veel fosfaat. Fosfaat is slecht voor het watermilieu, maar waardevol als meststof. De fabriek kan er dus nuttig gebruik van maken en voor de stad betekent het dat de urine niet in het rioolwater terecht komt. Waternet wil ook het fosfaat uit het rioolwater gaan terugwinnen en leveren aan de fabriek. Dit levert jaarlijks een besparing op van 400.000 euro op voor waterzuivering. Met het fosfaat uit het Amsterdamse afvalwater kunnen jaarlijks 10.000 voetbalvelden worden bemest.
 
Bron: z24.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...