inloggen  |  aanmelden

Amsterdam doet vervuilende auto's in de ban

Gepubliceerd op: 19 September 2013

Amsterdam gaat vervuilende personenauto's en bestelbusjes vanaf medio 2014 niet langer een parkeervergunning verlenen. Het gaat hierbij om dieselauto’s van vóór 1 januari 2005 en benzineauto's van vóór 1 juli 1992. Huidige, al verstrekte parkeervergunningen blijven gewoon van kracht. Met deze maatregel wil de gemeente het wagenpark en daarmee de lucht in de stad schoner maken.

 

Verkeerswethouder Eric Wiebes maakte de maatregel woensdag bekend in een brief aan de gemeenteraad. Ook wil de gemeente inwoners die hun vervuilende auto de deur uit doen een premie geven: circa 500 euro voor de meest vervuilende personenauto's en ongeveer 1000 euro voor bestelauto's.

 

De maatregel volgt op een tussentijdse evaluatie van het plan Schone lucht voor Amsterdam dat in 2011 werd opgesteld. Het doel van dit plan is om op 1 januari 2015 te voldoen aan de wettelijke EU-luchtkwaliteitsnormen. De tot nu toe genomen maatregelen zorgen ervoor dat op bijna alle plekken in Amsterdam op 1 januari 2015 voldaan zal worden aan de Europese norm voor fijnstof en NO2, zo concludeert de gemeente. Op ongeveer vier tot zeven locaties op drukke doorgaande wegen wordt de NO2-norm bij ongewijzigd beleid niet op tijd gehaald, maar pas tussen 2018 en 2021. Daarom heeft het college van B&W nu besloten om nieuwe, locatiespecifieke maatregelen te nemen.

 

Bron: Telegraaf


Een greep uit ons leveranciersregister


​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...