inloggen  |  aanmelden

Afvalscheiding blijft achter bij doelstelling

Gepubliceerd op: 5 Januari 2017

Van het streven om in 2020 driekwart van al het afval te scheiden is ondanks alle lokale initiatieven nog weinig van te merken. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de inzameling van huishoudelijk afval, moeten de afvalproductie remmen en afvalscheiding bevorderen. Slechts één op de tien gemeenten voldoet op dit moment echter aan de norm van maximaal 100 kilo restafval per inwoner.

De totale afvalproductie in Nederland is jaarlijks ruim 9,5 miljard kilo. Omgerekend is de gemiddelde Nederlander per jaar goed voor 497 kilo aan huishoudelijk afval. Het bestaat uit allerlei verschillende soorten afval: van bierblikjes tot plastic verpakkingen en van luiers tot batterijen. Om de grote hoeveelheid afval te beperken en om recycling van het afval te bevorderen, heeft de overheid doelen gesteld voor 2020.

Compliment
Gemeenten en huishoudens hebben daar nu nog zo'n vier jaar de tijd voor, maar heel hard gaat het volgens de bevindingen van RTL Nieuws dus niet. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek verzamelden slechts 40 van de 393 gemeenten in 2015 minder dan 100 kilo restafval per persoon. Overigens gaf staatssecretaris Dijksma de gemeenten deze zomer nog een compliment. Volgens haar is de inzameling en recycling van kunststof verpakkingsafval uit huishoudens in zes jaar tijd bijna verdubbeld.

Hoogbouw
Ze is overigens wel kritisch op de inzameling van glas en hout. Ook de inzameling van gescheiden afval bij flats blijkt achter te lopen. Er hebben inmiddels gesprekken plaats gevonden met een aantal bestuurders van gemeenten met meer dan 100.000 inwoners, die geen DIFTAR-systeem (gedifferentieerde tariefberekening voor afvalstoffenheffing) hebben voor het inzamelen van huishoudelijk afval. Uit onderzoek blijkt dat daar nog winst valt te behalen. Een proef moet uitwijzen hoe gemeenten de gescheiden inzameling in hoogbouw kunnen verbeteren.

Een greep uit ons leveranciersregister


​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...