inloggen  |  aanmelden

Afval anders gescheiden inzamelen heeft effect

Gepubliceerd op: 27 Februari 2013

Het Kennisplatform Duurzaam Grondstoffenbeheer organiseert in maart het seminar ‘Afval anders gescheiden inzamelen’. Hierin komen onder meer de best practices van gemeenten aan bod. Zo heeft Horst aan de Maas bereikt dat 91% van het huisvuil wordt hergebruikt.

 

Horst aan de Maas recyclet 91% van het huisvuil. Dat heeft de gemeente weten te bereiken door het de inwoners zo eenvoudig mogelijk te maken om afval te scheiden. Zo kunnen bewoners hun tuinafval dagelijks aan de weg zetten in een speciale korf. Twee maal per week kan men voedselresten, incontinentiemateriaal en luiers gratis aanbieden in emmers van 10 of 25 liter. Eens in de twee weken haalt de gemeente plastic verpakkingen, blik en sappakken en restafval apart op, voor de deur. Voor het restafval kunnen de inwoners speciale zakken kopen bij de supermarkten. De gemeente zet voor het ophalen van het afval speciale combinatiewagens in die verschillende afvalstromen tegelijk kunnen verwerken. Door de maximale inzet op gebruikersgemak kon de hoeveelheid restafval per inwoner in Horst aan de Maas dalen van 170 naar 21 kilo. Het streven is om dat nog verder terug te brengen naar 8 kilo per persoon. Tegelijkertijd daalden de kosten van vuilverbranding en stegen de inkomsten uit bijvoorbeeld herbruikbaar plastic.

 

Horst aan de Maas is niet de enige gemeente waar successen worden geboekt met anders inzamelen. Tijdens het seminar van Kennisplatform Duurzaam Grondstoffenbeheer passeren ook gemeenten als Druten, Staphorst, Steenwijkerland en Olst Wijhe de revue. Tevens presenteert het platform de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek naar de beweegredenen van burgers om afval gescheiden in te zamelen. Het seminar vindt plaats op 19 maart in Delft. Meer informatie is te vinden op www.duurzaamgrondstoffenbeheer.nl

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...