inloggen  |  aanmelden

Afstemming verkeerslichten bespaart maatschappelijke kosten

Gepubliceerd op: 3 April 2013

Door verkeerslichten beter op elkaar af te stemmen, kunnen Nederlandse gemeenten miljoenen euro’s besparen. Het leidt namelijk tot minder files, minder milieuverontreiniging en minder ongevallen. Dat komt naar voren uit een onderzoek bij 1200 kruispunten van 180 wegbeheerders.

 

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Groene Golf Team. Dit team is in 2009 door het Rijk opgericht om de doorstroom op wegen te verbeteren. Het team onderzocht 1200 kruispunten en adviseerde de wegbeheerders over verbeteringen. Die verbeteringen hebben tot nu toe al geleid tot ongeveer 95 miljoen euro aan baten. Die komen vooral van een betere afstelling van verkeerslichten. Dat leidt in de praktijk tot een wachttijdvermindering in de spits van 30 tot soms zelfs 80 procent. Daardoor wordt minder brandstof gebruikt, het milieu wordt minder belast en kop-staart ongelukken in files nemen aanzienlijk af. Het doortrekken van de resultaten bij de 1200 onderzochte kruispunten naar een landelijk plaatje, zou tot een besparing van 400 tot 500 miljoen euro leiden. Het zijn vooral de gemeenten die veel meer kunnen halen uit afstemming van verkeerslichten en verkeersaanbod, zo zeggen de onderzoekers. Hoewel het technisch onderhoud van verkeerslichten en verkeersdetectoren doorgaans juist goed is geregeld bij gemeenten, wordt er nog onvoldoende gebruik gemaakt van een slimme afstelling van de verkeerslichten.

 

Dat komt volgens de onderzoekers vooral omdat de dagelijkse werking van de verkeerslichten de verantwoordelijkheid is van beheerders zonder verkeerskundige kennis. Ook is er vaak geen geld voor intensieve controle van de verkeersstromen en het aanpassen van de werking van verkeerslichten naar aanleiding van veranderde omstandigheden. Vorige week verscheen de Richtlijn ontruimingstijden verkeersregelinstallaties van CROW, het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Gemeenten kunnen daar informatie uit putten om goed functioneren van hun verkeerslichten te verbeteren.

 

Bron: binnenlandsbestuur.nl


Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...