inloggen  |  aanmelden

Is een regenton niet groot genoeg? Ga infiltreren!

Gepubliceerd op: 30 Augustus 2017

Iedere huiseigenaar moet sinds 2009 al het regenwater dat op zijn perceel valt zelf verwerken. Steeds meer gemeenten adviseren hun inwoners om het regenwater van hun daken zelf op te vangen in bijvoorbeeld een regenton. 
 

Hierdoor moet grote overstromingsschade worden voorkomen. Maar is een regenton niet de  spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat?!

Bij een dakzijde van 30 vierkante meter valt er tijdens een hoosbui meer dan 1.000 liter water op het dak. Een gemiddelde regenton heeft een inhoud van 70 liter. Als de regenton voor aanvang van de bui helemaal leeg is, duurt het nog slechts enkele minuten voordat deze overstroomt. Het water opnemen in de bodem is een ingrijpender maatregel maar tegelijkertijd veel klimaat robuuster.

In de regenpijp worden blad- en vuilvangers geplaatst zodat alleen schoon water de grond in kan. Ondergronds wordt een aansluiting gemaakt op het dynamische InfiltrationLine systeem. Deze heeft een hoogte van 60 cm en wordt staand in de grond ingegraven en met een beetje grond afgedekt. Met de gegevens van het oppervlak van het dak en het type bodem kan heel eenvoudig bepaald worden hoeveel elementen je nodig hebt om al het regenwater in de bodem te laten opnemen.

Het water wordt langzaam weer afgegeven aan de omgeving en nuttig gebruikt door planten, heesters en bomen. Gevolg: minder waterplassen bovengronds en een gezonde waterbalans en bodemstructuur in de tuin het hele jaar door! 

Een greep uit ons leveranciersregister


De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...

Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...