inloggen  |  aanmelden

ACO combineert lijnafwatering met LED-verlichting op plein Wijhe

Gepubliceerd op: 15 April 2013

Voor het eerst in Nederland: de combinatie van waterafvoergoot en sfeervolle verlichting op een groot plein, uitgevoerd door één partij. De gemeente Olst-Wijhe wilde bij de realisatie van Park Wijhezicht in Wijhe een mooie aanlooproute naar het landhuis op het park met een goede afwatering en sfeervolle verlichting. In opdracht van aannemer Klink Nijland GWW Raalte bv zorgde ACO er voor dat het water goed wegloopt en dat er een LED-verlichte lijn over het plein loopt van dorpsstraat naar landhuis.

Bij de gemeente Olst-Wijhe hadden medewerkers het vaak over hun ‘landingsbaan’ als ze keken naar het proefmonster van ACO, dat twee maanden op hun kantoor heeft gestaan. Na die twee maanden kreeg ACO’s productspecialist Fabio van Olst het bericht dat de betrokken partijen kozen voor de uitvoering van ACO en wel met precies dezelfde kleur LED-verlichting als het model: koud wit. Met daarbij een specifieke wens om gebruik te maken van cortenstaal. Van Olst: “Cortenstaal heeft de eigenschap dat het gaat roesten, wat het een klassieke uitstraling geeft.” Gecombineerd met de mysterieuze koud witte kleur verlichting, past de combinatie uitstekend bij het plein voor het landhuis.

Goede lichtkwaliteit
Voor de gemeente Olst-Wijhe was de combinatie van functionaliteit en sfeer belangrijk om voor het product van ACO te kiezen. “We wilden het plein voor het landhuis graag in lijn laten lopen met de Langstraat in het dorp”, vertelt Erik Trip, medewerker fysieke infrastructuur van Olst-Wijhe. “Door de LED-lijnen is dat perfect gelukt. We krijgen heel veel positieve reacties. En de lichtkwaliteit is erg goed.Normaliter gaat in- en uitschakeling automatisch door een astroklok. De LED-verlichting gaat dan een uur voor zonsondergang aan en een uur na zonsopkomst weer uit. Bij evenementen is het licht gemakkelijk handmatig uit te schakelen."

Sleufgoten
Het oog wil ook wat, maar een goede afwatering staat uiteraard aan de basis. Bij de afwateringstrengen is gekozen voor drie ACO Fineline-strengen van totaal 78 meter en twee ACO Smartline-strengen van totaal 130 meter. De ACO Fineline verraadt door haar minimalistische vorm niet direct haar aanwezigheid. Ze zorgt voor een adequate afwatering zonder dat daarbij het bestratingspatroon merkbaar wordt verstoord. De ACO Smartline is opvallender en heeft als specifiek voordeel dat, door de afgeronde hoeken, verstopping door straatvuil wordt geminimaliseerd. De goten hebben een v-vormige bodem. “Hierdoor is er een ideale waterafvoer, wat onze polymeer betongoten uniek maakt”, zegt Van Olst, die met ACO in Nederland deze combinatie van afwatering en LED-verlichting voor een groot plein nog niet eerder uitvoerde. “In Duitsland en België heeft ACO deze combinaties al wel gerealiseerd. Al is het gebruik van cortenstaal wel nieuw.”

Fabio van Olst spreekt van een geslaagd project, waarbij er een goede samenwerking was met alle betrokken partijen. Het is niet zo dat dit project één op één bij een andere opdrachtgever wordt aangedragen. Van Olst: “We hebben maatwerk geleverd voor Olst-Wijhe. Dat doen we ook bij andere opdrachtgevers. We begeleiden een project van begin tot eind, met oog voor elk detail.”


Een greep uit ons leveranciersregister


Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...