inloggen  |  aanmelden

Achterhoekse innovatie wint landelijke innovatieprijs

Gepubliceerd op: 2 Mei 2016

Het project Hemel(s)water is de winnaar van de Challenge Stad van de Toekomst. Op de tweejaarlijkse Innovation Expo in Amsterdam koos een jury het initiatief uit 160 inzendingen. Hemel(s)water kreeg 20.000 euro. De initiatiefnemers van Hemel(s)water zien in regenwater de oplossing voor het wereldwijde vraagstuk van voldoende en gezond drinkwater.

Grondwater wordt schaarser en oppervlaktewater is steeds moeilijker te zuiveren door verontreinigingen. Regenwater opvangen is van alle tijden en wordt al veelvuldig toegepast in ontwikkelingslanden, maar de door Hemel(s)water ontwikkelde membraantechnologie is vernieuwend en schaalbaar.
 
“Water is van cruciaal belang voor de stad van de toekomst. Met dit initiatief wordt problematiek met de zuivering van oppervlaktewater omzeild. Het concept van het opvangen van regenwater wordt al veelgebruikt in ontwikkelingslanden, maar de technologie van een solarfilter is vernieuwend. Hemel(s)water heeft de potentie om opgeschaald te worden en een grote impact te hebben. Hier zou Nederland, waar mogelijk, een voorloper in moeten zijn.”
 
Het Achterhoekse bedrijf PB International uit Zelhem, producent van legionellafilters op basis van ultrafiltratie, is een van de initiatiefnemers en doet een oproep voor hulp. Ton van Hecke, directeur van PB International, is zeer trots op de prijs maar kijkt meteen al verder. “Het winnen van deze prijs en het vertrouwen dat de jury heeft getoond in de onbegrensde toekomstmogelijkheden van onze innovatie geeft ook de verantwoordelijkheid om dit concept nu snel in de markt te zetten. De nieuwe Challenge is nu: hoe introduceren wij deze Achterhoekse innovatie op de nationale en internationale markt? PB International is goed in het bedenken en produceren, maar het op grote schaal vermarkten van dit product is een nieuwe uitdaging waar wij wel enige hulp bij kunnen gebruiken. Ik wil dan ook een oproep doen aan iedereen die ons kan helpen bij de vermarkting van deze Achterhoekse innovatie.” 

Een greep uit ons leveranciersregister


ABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Roelofs is een modern familiebedrijf met een ruim 59-jarige staat van dienst in...