inloggen  |  aanmelden

Achterhoekse gemeenten en provincie starten breedbandbedrijf

Gepubliceerd op: 3 December 2014

Tien Achterhoekse gemeenten - Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Doesburg en Lochem - starten met de provincie Gelderland een breedbandbedrijf voor de aanleg van breedband in het buitengebied. Bewoners buiten de bebouwde kom krijgen hierdoor betere toegang tot het internet. 

Het is volgens de partijen een unicum voor Nederland. Nut Breedband in het buitengebied is van groot belang voor de leefbaarheid. Een goed breedbandnetwerk geeft inwoners toegang tot snel internet en zo tot allerlei digitale diensten en onderwijs. Breedband zorgt voor de groei en innovatie van economie. Ook om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen, is breedband ook onmisbaar.
 
Een poging van de provincie om de markt te interesseren voor dit project liep eerder dit jaar op niets uit. Er waren drie geïnteresseerde kandidaten, maar die konden of wilden niet aan de eisen voldoen. Voor de provincie was dat de reden om middelen en menskracht samen te brengen voor de aanleg en exploitatie van breedband in onrendabele gebieden. De provincie legt zo'n 32 miljoen euro in, de gemeenten samen 25 tot 30 miljoen. Hiermee kan het breedbandbedrijf opdracht geven voor de aanleg van het netwerk in het buitengebied. Voorwaarde is wel dat meer dan de helft van de inwoners in het buitengebied mee doet.

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

Tensar is een wereldleider in de ontwikkeling, fabricage en levering...