inloggen  |  aanmelden

Achterhoek onderzoekt mogelijkheden glasvezel in buitengebied

Gepubliceerd op: 3 December 2015

De gemeenten in de Achterhoek en de provincie zijn nog steeds positief over de haalbaarheid van een commercieel glasvezelnetwerk in het buitengebied. Dit is de uitkomst van een herbezinning van het breedbandproject. Zij gaan daarvoor verder in gesprek met commerciële telecomaanbieders. De bestuurders zien dit als de snelste weg naar snel internet tegen redelijke kosten.

In de zomer bleken de eerdere plannen voor een eigen glasvezelbedrijf te stranden op de Europese regels. Sindsdien hebben gemeenten en provincie de mogelijkheden in beeld gebracht. Dit leidde tot meerdere mogelijke richtingen, zoals procedures via Brussel en externe financiering. De slagingskans is groter dan bij de start van het breedbandproject een jaar geleden. De rente is lager en de techniek gaat steeds verder. De druk van bewoners en lokale en overheden hebben tot beweging van de markt geleid.
 
Gemeenten en provincie willen kwaliteit en snelheid, met respect voor de geldende wet- en regelgeving. Een concrete planning is nog niet te geven. Die hangt onder andere af van de uitkomst van lopende gesprekken.
 
De keuze om met de markt te praten sluit aan op de keuze van de gemeente Berkelland, een van de tien deelnemende gemeenten. Berkelland stelt de gemeenteraad voor om met infrastructuurbedrijf CIF een leningsovereenkomst aan te gaan voor de aanleg van glasvezel door CIF. Het grondgebied van Berkelland ligt gunstig vanwege eerdere aanleg van glasvezel in grote delen van Borculo en de ligging tegen Twente. Provincie en gemeenten zijn blij voor de inwoners van het buitengebied van Berkelland. Ze zien het als een goede stap in het gezamenlijke proces naar breedband in het gehele Achterhoekse buitengebied waaronder dat in Doetinchem.

Een greep uit ons leveranciersregister


MIDLAND is een dynamisch en onafhankelijk bouwkundig inspectie- en expertisebureau op het gebied van ...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...