inloggen  |  aanmelden

Aantal gemeenten met cameratoezicht groeit

Gepubliceerd op: 22 Januari 2013

In 2012 groeide het aantal gemeenten dat met cameratoezicht werkt naar ongeveer 150. In 32 gemeenten ging men voor het eerst met cameraprojecten aan de slag, 5 gemeenten stopten ermee en nog eens 5 zagen bij nader inzien af van geplande cameraprojecten. 

Dat blijkt uit een analyse die de website slimbekeken.nu maakte van het nieuws over cameratoezicht in het afgelopen jaar. Het betekent dat er weer een flinke groeispurt heeft plaatsgevonden in 2012. Het aantal gemeenten dat camera´s inzet voor toezicht op de openbare ruimte nam volgens de site toe van 120 naar 150. De aanwas bestaat uit zowel grote steden als kleinere gemeenten. De grote trend in 2012 was de inzet van flexibele camera’s. Deze worden voor een beperkte tijdsduur opgehangen op locaties waar zich veel problemen voordoen. Tot voor kort was dat niet toegestaan. In elf gemeenten zijn camera’s opgehangen in uitgaansgebieden. Andere populaire locaties zijn bedrijventerreinen. In vijf gemeenten waren incidenten als aanrandingen, brandstichting en schietpartijen de aanleiding om te kiezen voor camera’s. Ook evenementen worden steeds vaker gefilmd met tijdelijke camera’s. In 2012 zijn in totaal zes cameraprojecten in vijf gemeenten stop gezet. Overigens hangen er in vier van deze gemeenten nog wel camera’s op andere plekken. In vijf andere gemeenten is, na debat in de gemeenteraad, besloten geen camera’s op te hangen. De redenen daarvoor liepen uiteen van te hoge kosten tot veranderde visies op de aanpak van overlast. 

Negen gemeenten hebben uitgezocht wat het effect van de camera’s was. In sommige gemeenten bleek de drugsoverlast en het uitgaansgeweld mede door de camera’s af te nemen, in andere gemeenten bleef de criminaliteit stabiel, maar kwam er wel beeldmateriaal beschikbaar van verdachten. Bij de toepassing van webcams bij basisscholen bleek dat vandalisme minder voorkwam.

Bron: slimbekeken.nu


Een greep uit ons leveranciersregisterABOS b.v. is een gespecialiseerde organisatie, die in de afgelopen jaren zeer veel know-how en expertise...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...