inloggen  |  aanmelden

Aantal gemeenten heeft tegenprestatie niet correct geregeld

Gepubliceerd op: 29 Februari 2016

Uit een onderzoek van de Inspectie SZW blijkt dat 29 van de 393 gemeenten het beleid rond de tegenprestatie niet in lijn hebben vorm gegeven met de Participatiewet. In de wet staat dat er een verplichte tegenprestatie moet zijn. Zo moeten bijvoorbeeld mensen met een bijstandsuitkering in ruil voor hun uitkering een tegenprestatie te leveren.

Op 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Een onderdeel van de wet is het regelen van een tegenprestatie. Volgens de wet heeft de tegenprestatie een verplichtend karakter en er moet geregeld zijn dat als betrokkene de tegenprestatie verwijtbaar niet uitvoert dat er maatregelen worden opgelegd. In mei van dit jaar werden er signalen afgegeven dat bij meer gemeenten de tegenprestatie niet in lijn met de wet zou zijn geregeld.
 
Van de 29 gemeenten hebben negen gemeenten al aangegeven, na het onderzoek van de Inspectie, dat zij de verordening zullen aanpassen. De rest geeft aan de wet anders te interpreteren of zijn niet overtuigd van nut en noodzaak.
 
Bron: Rijksoverheid.nl

Een greep uit ons leveranciersregister


PAO helpt hogeropgeleiden bij het verbreden en verdiepen van hun kennis door het aanbieden van...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...