inloggen  |  aanmelden

Aanbestedingen op laagste prijs riskant voor sociale gezicht groene sector

Gepubliceerd op: 24 Januari 2012

De toename van het aantal openbare aanbestedingen in de groene sector waarbij de laagste prijs leidend is, doet het sociale gezicht van de sector geen goed. De fixatie op prijs leidt tot verslapping van de aandacht voor veiligheid, arbeidsomstandigheden en vakmanschap.

Dit blijkt uit de verkenning ‘Sociaal aanbesteden in het groen’ in opdracht van Branchevereniging VHG en FNV Bondgenoten. De twee organisaties vragen aandacht voor de sociale effecten van de huidige manier van aanbesteden waarbij de laagste prijs leidend is. VHG en FNV willen in samenwerking met CNV Vakmensen een gedragscode voor de groene sector opstellen. Samen met de nieuwe aanbestedingswet moet de gedragscode randvoorwaarden bieden om de negatieve sociale effecten van aanbesteden in te perken.

De toename van het aantal openbare aanbestedingen die gegund worden aan de laagste aanbieder, maakt dat ondernemers zich alleen nog op prijs kunnen onderscheiden. Werknemers ervaren een toegenomen werkdruk en merken dat de juiste aandacht voor veiligheid en arbeidsomstandigheden onder druk staat. Ook voor opdrachtgevers is de huidige situatie nadelig, zij blijken niet de kwaliteit te krijgen die zij verwachten. Aandacht voor sociale aspecten speelt nauwelijks een rol bij het gunnen van een opdracht.


Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...

Den Ouden Groep is een internationaal en servicegericht familiebedrijf met ca. 200 medewerkers...