inloggen  |  aanmelden

A50 bij Uden wordt Solar Highway

Gepubliceerd op: 18 Oktober 2016

Rijkswaterstaat ontwikkelt samen met Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Solar Energy Application Center (SEAC) een uniek en innovatief geluidsscherm dat zowel verkeerslawaai tegenhoudt als energie produceert. Het scherm bestaat uit zonnepanelen die aan 2 zijden zonne-energie kunnen opwekken en wordt gerealiseerd langs de A50 in Uden. 

Solar Highways is een duurzaam initiatief van Rijkswaterstaat en zijn projectpartners ECN, SEAC en de gemeente Uden. Het is een proefproject, mede mogelijk gemaakt door LIFE+ financiering van de Europese Unie. Een geluidsscherm waarin tweezijdige zonnepanelen, zogeheten bi-faciale zonnepanelen, op deze schaal zijn geïntegreerd is niet eerder ontwikkeld.
 
Het huidige geluidsscherm aan de oostzijde van de A50 in Uden biedt niet genoeg bescherming tegen lawaai van de A50 en wordt daarom aangepast. In de eerste plaats voor bescherming tegen geluidsoverlast. Omdat dit scherm in noord-zuidrichting staat is het een perfecte testlocatie voor Solar Highways. De tweezijdige zonnepanelen krijgen daardoor in de ochtend en avond langer en meer zonlicht dan zonnepanelen die alleen op het zuiden gericht staan. Het geluidsscherm wordt 400 m lang en 5 m hoog, waarvan de bovenste 4 m uit zonnepanelen bestaat.
 
“De gemeente Uden is zeer verheugd met dit prachtige initiatief van Rijkswaterstaat”, aldus duurzaamheidswethouder Matthie van Merwerode. “Het sluit prima aan bij onze doelstelling om in 2035 als gemeente Uden energieneutraal te zijn. De pilot van Rijkswaterstaat om geluidswerende schermen van tweezijdig werkende zonnepanelen te voorzien is uniek in Nederland. Goed voorbeeld doet hopelijk volgen.”
 
Het doel binnen de pilot Solar Highways is onder meer de technische en economische haalbaarheid onderzoeken om tweezijdige zonnepanelen te integreren in geluidsschermen langs snelwegen, zodat we deze innovatie mogelijk ook op andere locaties kunnen toepassen. Door het prototype te realiseren langs de A50 bij Uden en de energieopbrengst en beheeraspecten tijdens een testperiode van 18 maanden te volgen, wordt belangrijke informatie vergaard om in de toekomst een goede inschatting te kunnen maken bij het realiseren van soortgelijke initiatieven.

Een greep uit ons leveranciersregister


Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

​Duport Lubricare B.V. is de Nederlandse importeur van PANOLIN smeermiddelen en Cardev oliefiltratie producten ...