inloggen  |  aanmelden

8000 woningen en recreatiestrand voor nieuw eiland IJburg

Gepubliceerd op: 26 Maart 2018

In Amsterdam zal in het IJmeer een vijfde eiland worden aangelegd voor de ontwikkeling van een strandeiland met 8000 woningen. De belangrijkste peilers hiervoor zijn duurzaamheid, bereikbaarheid en de bewegende stad.
 

Wethouder Ruimtelijke Ordening (Eric van der Burg) licht toe: 'Waar nu nog boten op het water te zien zijn, ligt straks een nieuw stuk stad. Het wordt voor Amsterdammers mooi wonen en werken in deze omgeving. Met veel groen en water, dat uitnodigt om te recreëren en bewegen. Met Strandeiland dragen we de komende jaren fors bij aan de woningproductie van Amsterdam.'

Het eiland krijgt een totaaloppervlakte van zo’n 150 hectare. Door 6km lengte aan oevers te creëren, ontstaat er ruimte voor een groot stadsstrand en meerdere kleine natuurstrandjes. Het vijfde eiland in het IJmeer zal daarom Strandeiland gaan heten in plaats van de eerdere werktitel Middeneiland. Het doel is om een diverse Amsterdamse wijk te realiseren met appartementen, eengezinswoningen en kleinschalige bedrijfsruimtes.

Tevens zal in een vroeg stadium reeds aandacht zijn voor de realisatie van buurtvoorzieningen zoals scholen en winkels en het doortrekken van de IJtram. Het duurzame karakter komt onder andere naar voren door de keuze voor lokale warmtebronnen geïntegreerd met Nieuwe Sanitatie. Afvalwater is hierbij de bron van nieuwe grondstoffen en energie.

Halverwege 2018 zal gestart worden met het landmaken van de eerste 80 hectare van Strandeiland. Parallel wordt gewerkt aan een stedenbouwkundig plan, dat in het voorjaar van 2019 voor besluitvorming zal worden aangeboden. De startbouw staat gepland voor 2022 en de ontwikkeling zal tien tot vijftien jaar duren.

Een greep uit ons leveranciersregister


Fides Expertise BV heeft ervaring in het uitvoeren van vooropnames, het monitoren van trillingen...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

De ACO-groep staat wereldwijd voor kwaliteit, ervaring en innovatie op het gebied van afwateringstechniek...