inloggen  |  aanmelden

60 miljoen euro voor groener Amsterdam

Gepubliceerd op: 5 Januari 2017

De afgelopen twee jaar is er circa 60 miljoen euro toegekend aan groenprojecten in Amsterdam. Het grootste deel hiervan gaat naar parken, maar ook voor groenere straten, daken en schoolpleinen zijn flinke sommen beschikbaar gesteld. De gemeente investeert hier zelf in, maar vraagt ook ondernemers, scholen en andere overheden om hetzelfde te doen. Alle investeringen van alle betrokken partijen opgeteld, is er in totaal ruim 59 miljoen euro in groene projecten gestoken.

Het meeste geld voor stedelijk groen gaat naar de stadsparken; in totaal zo’n € 32,5 miljoen, waarvan ruim € 8 miljoen uit de stedelijke pot. Hiermee worden twaalf stadsparken aangepakt. Het geld gaat onder meer naar het verbeteren van grasvelden, entrees, biodiversiteit, natuurlijke speelplaatsen en basisvoorzieningen zoals toiletten en watertappunten.
 
Groen in de buurt en groen uit noodzaak
In totaal wordt er ruim € 9 miljoen in het groen in de buurt geïnvesteerd, waarvan ruim € 2 miljoen uit de stedelijke pot voor groen. Met deze investering worden acht buurtparken aangelegd of verbeterd en krijgen 25 schoolpleinen een nieuwe inrichting met veel groen. Om bestand te zijn tegen het veranderende klimaat hebben we groen nodig, bijvoorbeeld om grotere hoeveelheden regenwater te kunnen opvangen, en koelte te creëren bij stijgende temperaturen. In totaal gaat er € 6,3 miljoen naar Klimaat & Biodiversiteit, waarvan ruim € 3 miljoen uit de stedelijke groengelden. Met die investering worden stenige plekken in de stad groener gemaakt.
 
Toegankelijkheid groen groenstimulering
Het bestaande groen in en rondom de stad kan beter worden benut. Vanuit de stedelijke pot voor groen gaat er € 2,5 miljoen naar het verbeteren van fietsverbindingen tussen, binnen en naar groengebieden. Er lopen verder verschillende subsidies om Amsterdammers te stimuleren om het groen in hun omgeving te verbeteren of om groen toe te voegen. In totaal is er € 4 miljoen gereserveerd voor deze subsidieregelingen. 

Agenda Groen 2015-2018
Met de stadsbrede Agenda Groen spreekt de gemeente Amsterdam ambities uit voor investeringen in het groen. Bij aanvragen voor cofinanciering uit de pot voor stedelijk groen (zogenaamde Groengelden) wordt bij de beoordeling gekeken in hoeverre de plannen bijdragen aan de doelstellingen van de gemeente.


 

Een greep uit ons leveranciersregister


Struyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...

Binnen en buiten Europa hebben wij reeds honderden parken mogen voorzien van kleur...

TBS SOEST bv levert producten voor weg- en waterbouw. Wij produceren afwateringsproducten...