inloggen  |  aanmelden

5 miljoen huiseigenaren krijgen energielabel

Gepubliceerd op: 15 Januari 2015

In januari en februari krijgen zo'n 5 miljoen huiseigenaren een voorlopig energielabel voor hun huis toegestuurd. Het voorlopige energielabel geeft een indicatie hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het maakt ook duidelijk wat er nog mogelijk is om energie te besparen. Via internet kunnen zij het actualiseren tot een definitief label.

Het voorlopige label is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster en op gegevens van vergelijkbare huizen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Een huiseigenaar kan zijn voorlopige energielabel via internet actueel maken: doorgeven welke maatregelen inmiddels zijn getroffen die nog niet in het voorlopige label zijn verwerkt. Na het doorgeven van actuele gegevens kan een huiseigenaar het voorlopige label officieel laten omzetten in een definitief label. Dat kan digitaal door bewijs als foto's en nota's te uploaden. Een zelfgekozen erkend deskundige beoordeelt dit.
 
Een definitief label is verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. Als er geen label is, krijgt de verkoper of verhuurder een herinnering en de tijd om alsnog een label te regelen. Maar uiteindelijk staat er een boete van maximaal 405 euro op verkoop of verhuur zonder energielabel. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden.
Bron: Rijksoverheid.nl

Een greep uit ons leveranciersregisterStruyk Verwo Infra is in Nederland marktleider in publieke bestrating. In beton en...